fredag den 26. marts 2010

Kvalificeret demokrati, tak!

Der skal nok være dem, der vil fare i flint over et indlæg som dette - om ikke herinde, så andre steder. Ved pølsevognene og foran bardiskene, f.eks.?

Men der er efter min mening en væsentlig fejl ved demokratiet, som det fungerer i Danmark. Man ser problematikken den ene gang efter den anden - specielt for tiden, hvor balancepunktet i meningsmålingerne hele tiden skifter mellem rød og sort blok. En sag kommer op - sikkert ofte i forvejen plantet strategisk af en spindoktor - og alt efter hvor godt, de to blokkes spindoktorer får udnyttet dens mediepotentiale, tipper vægtskålen.

Der er sikkert dem, der vil mene, at dette spil er spændende. Selv hælder jeg til det standpunkt, at det er lidt for spændende, for det er jo ligesom reelt folks liv, muligheder og helbred, spillet handler om, ikke?

Den stødpudezone mellem fløjene, der hele tiden bejles til, er de nok så berømte "ved ikke"-vælgere. Dvs. dem, der automatisk får tilsendt deres stemmekort, når valget nærmer sig, men dybest set ikke har en holdning, og som derfor er nemme ofre for diverse manipulationer og mediestunts. Hvilket har enorme konsekvenser for os alle sammen.

Dem mener jeg simpelthen skal fratages stemmeretten. Eller rettere: Jeg synes ikke, at stemmeret skal være noget, man bare får, fordi man tilfældigvis eksisterer. Man skal kvalificere sig til den. Og nej, kriteriet skal ikke være økonomi, ren straffeattest eller lignende, som det er set før. Det skal være basal politisk viden.

Adgangskravet skal være, at man har bestået en helt enkel test: Placér partierne bare omtrent rigtigt på højre-venstreaksen. Navngiv fire-fem partiformænd og hvilken gruppering, de hører til. Definer helt grundlæggende socialisme i forhold til socialdemokratisme, konservatisme og liberalisme. får man sin stemmeseddel. Hvis man i det hele taget vil have den.

Har egentlig haft det på den måde siden valget i 2001, hvor jeg stod foran stemmeboksen i Aalborg Øst og blev kontaktet af en fyr, der spurgte mig om, hvor man skulle sætte sit kryds, hvis man ville stemme på "ham der Anders". Selv mente han, at det vistnok var Det Radikale Venstre, men generelt hjælpsom, som jeg er, viste jeg ham den rette liste. Det har jeg ofte græmmet mig over siden... Spøg til side: Det har jeg faktisk. For en mand med så lidt regulær politisk indsigt fortjente simpelthen ikke at få lov til at sætte et kryds.

Jeg synes ikke, at det klæder og gavner det politiske klima i Danmark - uanset blokkene - at en stor procentdel af landets vælgere er regulært stemmekvæg, der vindes af dem, som er dygtigst til manipulation, mudderkastning, charmeoffensiver eller stupide, men åbenbart populære slagord som "af med burkaen!" Nej, ud med dem, og lad os så en anden gang få en saglig valgkamp, der afgøres af kvalificerede vælgere.

Og til dem, der skulle mene, at indlægget decideret er vendt mod den borgerlige fløj, der jo som bekendt har flest kontanter at føre kampagne for, og derfor også har overtaget på spinnesiden, må jeg faktisk sige nej: Det er ikke det lys, min mening skal ses i. Jeg kan til enhver tid respektere en ærlig borgerlig stemme - én, der ligger regulær viden og tankevirksomhed bag. Skal f.eks. heller ikke lægge skjul på, at jeg til enhver tid vil sætte mere pris på habile borgerlige kommentatorer som Qvortrup og Jarl Cordua (sidstnævnte definerer endda sig selv som "liberal blogger", så alle véd, hvor de har ham), der er knivskarpe og nøgterne i deres analyser af de aktuelle politiske landskaber, end en socialdemokrat på automatpilot, der ræber med på "Danmark for Folket" foran en partibod 1. maj. Det handler simpelthen om, at jeg foretrækker en ærlig og ren politisk tvekamp, hvor udfaldet afgøres af folk med et minimum af baggrundsviden og omløb i hovedet. Punktum.

Politik er en dødsens alvorlig sag. Alt for vigtig til stemmekvæg.

2 kommentarer:

pter sagde ...

Vil nøjes med at brøle HØRT!!! Knivskarpt indlæg - som jeg ikke blot er rasende enig i, men som også sætter tanker i gang, hvilket jo ikke er så skidt!

Steffen Baunbæk Pedersen sagde ...

Helt beroligende at vide, at man ikke er den eneste, der har det sådan :-D