mandag den 23. november 2009

Chickshit! (radio edit)

Havde lige skrevet et længere indlæg om fænomenet chicklit og dets maskuline modstykke - bøger af B.S. Christiansen, Mads Christensen og hvad har vi - der osede af edder og væmmelse over genrens tandløse, konservative kønsrollebillede såvel som dens fimsede forfængelighed og komplet manglende evne til at forholde sig til virkelighedens større realiteter. "Fuck den globale opvarmning - nu er der pedicure!" Konklusionen var, at den er udtryk for en abnormt eskaleret ego-kultur på et tidspunkt, hvor der er mindre brug for afstumpet egoisme end nogensinde.

Well, well, well... Pga. en dårlig Telia-forbindelse forsvandt alle de finere pointer. Så nu er jeg tvunget til at fremstå som et uhelbredeligt brokhovede, der nok heller ikke får reddet verden i dag.

Shit happens.

4 kommentarer:

Jens Keis Kristensen sagde ...

En trofast læser håber at du får taget til at skrive det igen! Så kan vi få lidt debat for måske er den trofaste læser kun 80% enig med dig...

Steffen Baunbæk Pedersen sagde ...

Nå ja, du ved hvor eddike, man kan blive, når der lige pludselig forsvinder et stykke tekst, man har brugt en halv times tid på at formulere... Måske kommer der en 12" version mit Gemüse i morgen, men kun måske.

Louise sagde ...

10 råd til tøzzen, som gerne vil være en god chicklit-forfatter-inde(naturligvis)

1) Du må ikke have for mange brikker at rykke rundt med
2) Du skal inddrage et mangecifret antal kvinde-relaterede genstande. Eksempel: Lipgloss, Always Ultra, Gucci-taske, Kæreste i ubestemt ental...
3) Du må ikke have for mange brikker at rykke rundt med
4) Du skal skrive virkelig sjovt og ironisk distanceret om når du vælter på din cykel nede ved Sortedamssøen efter x antal Cosmopolitans til den der hyggetøseaften henne hos Karina, hvor i bare dissede Oliver heeeelt vildt, og du blev lissom bare SÅ stiv-o!
5) Ti-hi!
6) Du må ikke have for mange brikker at rykke rundt med, og dem du har skal være fixeret på hvorvidt du ser fed ud i dem der, og i jagten på Kærste-med-stort-k-i-ubestemt-ental-som mand-blive-Manden-i-dit-liv-med-stort-M-daddy
7) Du skal fucke alle dine forhold op
8) Du skal se op til farmand
9) Du skal være på en eller anden diæt
10) Hvis du har et tocifret antal brikker at rykke rundt med, så drik nogle flere Cosmos

Steffen Baunbæk Pedersen sagde ...

Tsk, Louise, du kom mig i forkøbet!

Mine fire punkter var noget i den her retning:

1) Du er helt igennem usikker og - vigtigst af alt - uselvstændig. Du henter dine meninger fra venindekredsen og damebladene, og anything goes så længe, det er oppe i tden.

2) Du skifter mænd hurtigere, end du skifter trusser fra D&G. Bagefter klynker du over, at de ikke er rige, stærke eller trofaste nok til at honorere dine høje krav til en partner. Som om du selv kunne drømme om at være nogen af de ting, hvad, din lille vampyr?

3) Du køber tøj og makeup for læssevis af penge, men du kan ikke finde ud af at klæde dig selv på. Det skal far gøre ("ser jeg tyk ud i den her kjole, skat?".

4) Det er i det hele taget hverken studenterhuen eller selvindsigten, der trykker.

Mere specifikt skrev jeg indlægget i anledning af, at der er dukket en mindre flok chicklit-poeter op her i København, som trækker et enormt publikum og et ditto bifald pga. tidens strømninger, men ligger inde med såre overskuelige talenter...

Og den dybere pointe var (som antydet) at understrege, at den litteratur, der går varmest lige nu, er den gennemført egocentriske. Fordi den til syvende og sidst er eskapistisk. Det er så meget nemmere at forholde sig til et dyrt jakkesæt og en nedgroet tånegl, end det er at skulle forholde sig til, at lokummet i den grad brænder andre steder.

Og jeg fremsatte den pointe i forhold til hunk-lit, at den dybest set hviler på de samme forudsætninger som chicklit, men bare har jægersoldaten eller James Bond som rollemodeller end Prinsessen på Ærten. Som om noget bliver bedre af det...