søndag den 15. marts 2009

Oldefar til ære


Så er den slægtshistoriske artikel ude i rigt illustreret form. Der er linket til den fra forsiden på http://www.laurbjerg.dk.

Den gennemgående figur er min oldefar, Johannes Martin Grejsen (billedet), der var lidt af en original. En lille taster - nærmere bestemt fra min fars barndomserindringer om ham: ”Grejsen havde en sund appetit for to ting - småduer og ål – og kunne få begge dele gennem små, diskrete aftaler med folk på Laurbjerg-egnen. De første opdrættede han i eget dueslag, men de blev fedet op ved at spise korn på nabomarkerne – han gjorde vist mindre tjenester rundt omkring for byfredens skyld. Ålene fangede han i Lilleå, hvor han havde en aftale med flere lodsejere om, at han godt måtte lægge åleruser ud. Og for at blære sig lidt med fangsten, flåede han dem ud til gaden, hvor han ofte aflivede dem med ordene: ”Jaja, det er ikke sjovt – jeg ved det godt!” Et gok mod en sten med hovedet først var den simple, men effektive metode, han benyttede.

En dag, da Thorkild var ude på åen sammen med ham for at tømme ruser, stødte de på et træ fyldt med blink, som diverse lystfiskere havde mistet dér. Nogle af dem temmelig flotte. Dem ville Thorkild gerne have med hjem, og Grejsen tog dem ned til ham. Før han skulle tilbage til Voel, stak Grejsen ham en tændstikæske, der skulle rumme blinkene, men bad udtrykkeligt dattersønnen om ikke at åbne den, før han kom hjem, da blinkene ellers kunne vælte ud af den. Som sagt, så gjort. Men æsken var halvtom. Grejsen havde gemt de flotteste til sig selv!

Ingen kommentarer: